Főoldal
A múlt szilánkjai
Képek a város jelenéből
Szarvasi Krónika
A Szarvasi Krónika Kiskönyvtára
A Szarvasi Krónika repertóriuma
A Szarvasi Krónika számai
  A honlap készítői
Szarvasi Krónika


<< Vissza

Dr. Tamási Mátyásné

Muzsikáló fohászok

Szarvasi Krónika Kiskönyvtára 6. 48 o. Szarvas, 1999

 

Dr. Tamási Mátyásné (1925, Székesfehérvár) orgonista.
1950-ben végezte el a kántorképző iskolát Budapesten.
1950-től Budapesten, 1957-től Szarvason orgonista, az Ótemplomban szolgált.
Jelentős szerepe volt az Ótemplom orgonájának felújításában. Feldolgozta az Ótemplom, benne az orgona történetét.

* * *

Muzsikáló fohászok címmel jelentette meg az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség dr. Tamási Mátyásné Kalavszki Olga önéletírását a Szarvasi Krónika Kiskönyvtára sorozat 6. köteteként. Először a Szarvas és Vidéke című hetilapban jelent meg folytatásokban.

Ady Endre költői szavakkal fogalmazta meg én-tudatát, kiterjesztve azt mindenkire:

Vagyok, mint minden ember: fenség,
Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces messze fény.

E gondolat szép példája ez a könyv. Egy mélységesen vallásos, hívő ember portréja, belső világa bontakozik ki, akit az élet legnehezebb pillanatain is átsegített a hite. Nem volt rendkívüli ember. Tette hétköznapi dolgait, mint sokan mások. Életének nagy szerencséje, hogy találkozott a zenével. Nem lett belőle művész, "csak" templomi orgonista. Ez betöltötte egész életét.

Szerencsés ember, azzal foglakozott hivatásaként, ami egyben legkedvesebb tevékenysége is volt. Egy dologban azért az átlagember fölé emelkedett a szerző: szinte önerőből (nem anyagi erőről van szó) sikerült restauráltatnia az Ótemplom híres orgonáját, az "ő orgonáját".

Az írás nagy értéke - túl azon, hogy például is szolgálhat - bensőséges stílusa. Olvastatja magát. A karcsú kötetet - 43 oldal - akár együltében is végig lehet olvasni. A szöveg egyes részleteit dokumentumok másolatai, fotók illusztrálják. Legtöbb fényképen az ORGONA, de ott ül mellettük a szerző, és az egyiken ott áll Szarvas város szülötte, Melis György Kossuth-díjas operaénekese is: dr. Tamási Mátyásné orgonakíséretével énekel.

A könyv minden fejezete érdekes, de hadd emeljünk ki egyet belőle: az utolsót. Ez egyszerre megrázó és felemelő. Rövid és hiteles tájékoztatás arról, hogy fel lehet venni a küzdelmet a ma többnyire halálosnak tartott kórral. Sikeres küzdelme erőt adhat: nem csak fel lehet, fel is kell venni a küzdelmet, mert van esély a győzelemre.

Az Ótemplomi Egyházközség második értékes, helytörténeti jelentőségű kiadványát jelenteti meg. Értékmentő és értékteremtő munkát végeznek.