Főoldal
A múlt szilánkjai
Képek a város jelenéből
Szarvasi Krónika
A Szarvasi Krónika Kiskönyvtára
A Szarvasi Krónika repertóriuma
A Szarvasi Krónika számai
  A honlap készítői
Szarvasi Krónika


<< Vissza

Főzőcske
A Cervinus Rádió szakácskönyve

Szerkesztette Dankó Ervin

Szarvasi Krónika Kiskönyvtára 3. 101 o. Szarvas, 1997

 

Dankó Ervin (1961, Budapest) rádiós műsor- és videófim-szerkesztő. Az elektronikus sajtóban dolgozik. Munkatársa volt az első városi televíziónak Szarvason. 1994-ben megalapította, éveken át tulajdonosa, ügyvezetője, szerkesztője, műsorvezetője volt a Cervinus Rádiónak. Jelenleg a Körös TV főszerkesztője és operatőre. Két éven át vezette a Cervinus rádióban az interaktív Főzőcske című zenés műsort. A beérkezett receptekből állította össze a Főzőcske c. könyvet.

* * *

A könyv praktikus tanácsokkal kezdődik, amelyeket az egyik hallgató állított össze háziasszony-társai számára. Megtudhatjuk, mi mindenre használható a citrom a konyhában, milyen apró fogások könnyítik meg a sütés-főzést. Ez után - és minden recept után - ott található a beküldő neve is.

Az ételreceptek a levesekkel kezdődnek. Az ismert levesek mellett található a gombagulyás vagy a palócleves. Ezeket követik a rizsből, a zöldségfélékből és a gombából készült ételek receptjei. Egy-két érdekes példa: rizsfészek, görög rakott burgonya, fokhagymás őzlábgomba. A halételek egyik érdekessége: hal orly-tésztában. A szárnyasokból készült ételekből a leggazdagabb a választék. Megtalálható néhány szabadtűzi ételféle elkészítésének módja is. A pizza már-már magyar étel lesz: 15 féle pizzareceptet küldtek be a hallgatók - többek között ilyen fantázianevekkel: négy évszak, részeges, Tünde kedvence, love pizza.

Mivel a megjelenés tervezett ideje húsvét volt, külön blokk foglalkozik a húsvéti terítékkel, ilyen csábító ételnevekkel: tárkonyos bárány, fokhagymás birkacomb. A koktélok külön fejezetbe kerültek.

A könyv legeredetibb része a Szarvas környéki népi ételek fejezetcím alatt található. Néhány - ma már alig ismert - alapanyag elkészítésének módját is leírták. Ilyen a kenyérsütéshez szükséges pár, a brindza, a tejoltó. Különleges leves a böjti cibereleves, a suhajdaleves, a boros káposztaleves. S ha valaki nem ismeri, megtudhatja, mi a skorce, a sztrapacska, a cicorfőzelék, a podlupka-főzelék, a bagócafőzelék.

Bár ma már senki sem süt kenyeret otthon, a kenyértésztát el lehet készíteni, belőle pedig olyan kitűnő ételek készíthetők, mint a lángos, a guba, a bodag. A kapusznyika (káposztáslepény) kétféle recept szerint is készíthető, s hogy hogyan, azt fényképek is illusztrálják. Ugyancsak fényképsorozat örökíti meg a csöröge készítését, hasonlóképp a fánkét is. Befejezésként a ma már szinte kizárólag csak takarmánynövényként ismert és használt kukoricából készíthető ételek készítésének módját olvashatják.