Főoldal
A múlt szilánkjai
Képek a város jelenéből
Szarvasi Krónika
A Szarvasi Krónika Kiskönyvtára
A Szarvasi Krónika repertóriuma
A Szarvasi Krónika számai
  A honlap készítői
Szarvasi Krónika


<< Vissza

Hartay Csaba

Vakuljon meg az árnyék

Szarvasi Krónika Kiskönyvtára 1. 116 o. Szarvas, 1996

1977-ben születtem Gyulán, de kisgyermekkorom óta Szarvason élek. 1996-ban érettségiztem a szeghalmi Péter András Gimnáziumban. A gimnázium első évét Szarvason végeztem, de Szeghalmon tudomást szereztek nagyszerű előmenetelemről, ezért aztán átigazoltak.
Három éve írok verseket, jelenleg - gazdag életúttal a hátam mögött - önéletrajzomon dolgozom. Írásaim rendszeresen jelennek meg a Szarvas és Vidékében. Nem örülnék, ha megyei vagy országos irodalmi folyóiratokban olvasnám verseimet, mert nem vágyom elismerésre és hírnévre. Ezért sem akartam kötetet megjelentetni. Csak hát - látva a könyvesboltok előtt kígyózó sorokat a legfrissebb könyvekért - manapság nagy üzlet a versírás. Szégyellem, de bevallom: a kapzsiság vitt rá, hogy kiadassam első kötetemet.
Magamról még annyit: nem szeretek szórakozni, utálom a humort, és nem szeretem jól érezni magam. Egy igazán komoly, művelt, állandóan öltönyt viselő (abban is alvó) fiatalember vagyok. Barátaim nincsenek. Ne is szóljanak hozzám!

                                                      Hartay Csaba

* * *

Ez az ironikus és önironikus bemutatkozó szöveg szerepel első kötetének hátlapján. Meghatározó kötet volt ez karcsú kötet az induló kölő és kiadója számára is. Akkor még nem lehetett tudni, lesz-e folytatás. Ma már tudjuk: lett. A sorozat a 12., Hartay Csaba az 5. köteténél tart.

A Szarvas és Vidéke c. hetilapban jelent meg nyomtatásban első verse, Sárándi József, József Attila-díjas író fedezte fel tehetségét, és rendezte kötetbe az akkor 17 éves fiatalember verseit.

"A termékeny Anyaföld és a csillagos Ég, a Tűz és a Víz elemi erejét, szellemét, lelkületét ötvözi. Tőlük nyúlja le azt a valamit, amitől versei varázslatos költészetté válnak.

"Költő született a Viharsarok táján" - írta a kötet bevezetőjében. Merész feltételezés volt, de Sárándi nem tévedett.

Hartay Csaba ma a Szépírók Társaságának tagja, verseit vezető irodalmi folyóiratok és napilapok közlik. Megjelent újabb kötetei: Gyertyataposás, Mokos József Kör, Békéscsaba, 1998; Az idegen irány, Barbaricum, Karcag, 2001; Időviszony, Barbaricum, Karcag, 2003; Éji magtár, Pauz, Celldömölk, 2006.


Az alábbi két verse első kötetében jelent meg.

Ante portas

Zsákutcákon gyalogolok végig
Léha agyam telt gyümölccsé érik
S öregségem elkorhasztja fáját
Kéregtől gyökérig

Lehetőség a múltban

Átúsztam a folyót
S a túlparton vettem észre:
Be van fagyva.
Simán keresztülsétálhattam
Volna rajta.