Főoldal
A múlt szilánkjai
Képek a város jelenéből
Szarvasi Krónika
A Szarvasi Krónika Kiskönyvtára
A Szarvasi Krónika repertóriuma
A Szarvasi Krónika számai
  A honlap készítői
Szarvasi Krónika

<< Vissza

A Szarvasi Arborétum

A Holt-Körös mellett Szarvas másik vonzereje a Szarvasi Arborétum. Területe 82 hektár. Ezen a területen öt fás gyűjteményt gondoznak, közülük három látogatható.

A legnagyobb és legrégibb ezek közül az ún. Pepi-kert, közel 40 hektár. (A helyi népnyelv a teljes gyűjteményt ezen a néven emlegeti.) Az öt növénygyűjteményben közel 1600 fa- és cserjefajta található. Ebből 1200 lomblevelű (1100 lombhullató, 100 örökzöld); 300 fenyőféle (7 tűhullató). A fák és cserjék mellett mintegy 250 lágyszárú növény él a kertben, ötvennél több a telepített fajok száma. A kétszáznál több fajból álló gombavilág is az értékei közé tartozik. Változatos állatvilág népesíti be az arborétumot. Közel száz a madárfajok száma, közülük sok itt fészkel és költ, más fajok csak átvonuláskor jelennek meg.

A Pepi-kert léte az olasz származású Bolza grófi családnak köszönhető. Házasság majd örökség révén lettek szarvasi földbirtokosok, és rövidesen elmagyarosodtak. Bolza József (1780-1862) kezdte meg a park telepítését a mai Anna-liget helyén. Unokája, Bolza Pál (1861-1947) a mai Arborétum területét József (1807-1887) nevű nagybátyjától kapta. Ezt választotta ki a kertépítés iránt fogékony gróf egy "angolpark" létesítésére.

   
A felvételeket Kutas Ferenc készítette, a tavaszi, őszi és téli képek másolatok.